Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BUDAVÁRI

 

Budavári Fortuna Restaurant

A budai királyi várhegy és utcái, palotái házai a világörökség megbecsült és büszkén hirdetett része. Az ősi Budavár szívében a koronázó Nagyboldogasszony (Mátyás) templom közvetlen közelében található. Az étterem elnyerte a Magyar Borrendek "Magyar Borért" elismerő oklevelét 1999-ben. A kiemelkedően igényes gasztronómia és a vendéglátás magas színvonala eredményezi azt, hogy 1992 óta, évről-évre szerepel a Budavári Fortuna Étterem az ország 10 legjobb étterme között így 2000-ben is, a Konyhaművészet c. magazin által évente, inkognitóban végzett, nemzetközi pontozási rendszer alapján értékelt tesztelés alapján.1999.-ben az Év éttermének választotta A Heti Turizmus szakmai olvasó közönsége. A magyar borászok által 2000 alapított "A Borászokért" díj első díjazottja a Fortuna Étterem. Az étterem elsőként lett tagja a Magyar Bor Akadémiának.

A Fortuna Ház története szorosan összeforrott Magyarország történelmének legfontosabb eseményeivel. Az épület pince és alagút rendszerét a XII. században, III. Béla király idején kezdték kialakítani, s a XIV. században, Anjou Károly Róbert alatt készült el az eredeti épület-együttes. Az azóta eltelt hat évszázadban a történelem viharos és békés időszakaiban sokféle célra szolgált a Fortuna Ház. Itt jelent meg 1473-ban Hess András nyomdájában az első nyomtatott könyv Magyarországon, s 1777-ben működött itt először katonatiszti vendégház és vendéglő. 1840-ben - az akkori egyetem részeként- ismét vendéglőnek adott otthont a ház. 1901-ben alakult ki az épület-együttes mai formája, amely a II. Világháború alatt súlyosan megrongálódott, de helyreállítás után 1957-ben megnyílt a Fortuna Étterem. Az épület dongaboltozatú kapualja, a földszinti, ülőfülkékkel díszített termei, sziklába vájt pincéi történelmi üzenetet hordoznak.

Termek: Fortuna terem Fortunának a sors Istenasszonyának állítottunk oltárt az első teremben, s mellé hívtuk Appolont, Diannát, Mercuriust, Aphroditét. A bor áldozati oltárával, római stílusú bútorzattal, kárpittal és függönyökkel Pompei színezetű stukkók fogadják a terembe lépőt.

Három gótikus átjáró fényalagútja vezet át a Királyok termébe, ahol Atilla, I. István, III. Béla, Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás királyainkról készült festmények (XVI. századbeli lombardiai festők stílusában) sütői mészkőből készült reneszánsz kandalló s a trón székek a lakomázó palota igazi díszei. Arany paszománnyal szegélyezett bordó abroszon az egyedi Fortunás dísztányér mintájául Schedel XV. Századbeli Budavári metszete szolgált.

A terembe lépve belsőépítészeti kialakításának, berendezésének és a dekorációnak köszönhetően évszázadokat utazhat vissza a múltba a vendég.

 

 

 

teríték 2*40 főre

A középkori pince lovagtermei reneszánsz hangulatú környezetben zászlókkal címerekkel, bútorzattal a vidám társas vigaszságok helyszíne.

A lakomázó palota pincéjében a középkori földalatti labirintusból gondos restaurálással és különleges világítással, dekorációval kialakított és felszerelt lovagterem közel 80 személyt kápráztat el hangulatával. A különleges éttermi funkciójúvá formált berendezéseivel egyaránt alkalmas rendezvények és klasszikus terített asztalos vendégek fogadására.

 

 

 

teríték 30 főre

Pezsgőpincénk az elmúlt évszázad királyi italának a tradicionálisan készült pezsgőkészítésnek manufakturális műhelye. A vendégek saját kezűleg készíthetik el pezsgőjüket s visszatérésük zálogaként őrzésükrol a pezsgőszéfünk gondoskodik.

A lovagterem alatti mélypincét már az Árpádok óta használja az ember. Ezen a helyen történik a legnemesebb ital a Ház pezsgőjének az érlelése, tárolása és természetesen kóstolása is. A pezsgőbarlangot 1992-ben nyitotta meg az étterem.

"Pezsgő a borok Királya"

Aki idelátogat nem csupán megismerkedhet a tradicionális pezsgőkészítéssel, hanem saját maga végezheti annak befejező műveleteit a degorzsálástól a címkézésig. S ha úgy gondolja, akár magával is viheti vagy a pincében hagyhatja tárolásra, hogy legközelebb barátaival együtt fogyassza el a nemes italt. Ugyanitt a vitrinben muzeális pezsgőkülönlegességek mellett a ház jeles vendégeinek kézírással címkézett példányai is megcsodálhatók.

A kitűnő minőségű pezsgőt a végső befejezéséhez Magyarország egyik legújabb, ám a tradiciókat szigorúan betartó technológiát alkalmazó pincészetéből szállítják a Fortuna Pezsgőbarlangjába.

 

 

 

teríték 70 főre

Az középkori épület belső udvarán egy mediterrán hangulatú terasz is kitűnő helyszínt ajánl az egyéni és társasági étkezésekhez.

 

 

Nagy Villám Restaurant –Visegrád

A számok tükrében

 • 20 éve a vendégek szolgálatában, 
 • 61 különféle országból jártak már nálunk vendégek  
 • több mint 950 000 fő - az elmúlt 20 évben – csoportosan hozzánk látogatott vendéglétszámunkra
 • közel 500 pár mondta ki éttermünk teraszán a boldogító igent

Harmóniában a természettel

 • A Nagyvillám Vadászcsárda egyedi nyugalmat és harmóniát sugárzó álomszerű építészeti kialakítására  
 • A természet és az étterem épületegyüttesének szimbiózisára  
 • 25 különleges, már-már elfeledett fűszernövényt tartalmazó bio-kertünkre és az itt termő fűszernövények értő használatára

Konyhánkra

 • 12 féle erdei gombából készült ritka és elfeledett receptúrák szerinti ételeinkre  
 • Munkatársainknak a vendégek előtt szerzett grillezési tudományára és az így születő feledhetetlen ízekre  
 • A vad ételek elkészítése során elsajátított óriási rutinra  
 • Saját kreációinkra: a közkedvelt tárkonyos vadászleves, vagy az ínyencek eledele az aszalt szilvával töltött libamáj baconbe csavarva, szarvasgomba reszelékkel és dióolajos császárgombával.  
  A Japán Császári pár 2002 júliusi látogatása során is ezt fogyasztotta.  

A Nagyvillám Étterem épületegyüttese két egymástól jól elkülöníthető, külön bejárattal, mellékhelységekkel, teraszokkal és konyhával rendelkező nagyobb részből áll. 
Esküvőkre a földszinten található Madár termünket vagy a légkondicionált emeleti szintet tudjuk ajánlani. Mindkét nagyobb termünkből csodálatos panoráma nyílik a Fellegvárra és a Dunakanyarra.  

Mivel az étterem a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén helyezkedik el, ennek köszönhetően biztosítjuk mind azt a nyugalmat, intimitást illetve a hajnalig tartó zavartalan mulatozást melyet egy esküvő igényel.

Rendezvénytermeink a földszinten

 • Madár terem (esküvőre max:100 fő)
 • Panoráma terem (esküvőre  max: 30 fő)
 • Vadász terem (esküvőre max: 30 fő)
 • Visegrád terem (kiválóan alkalmas gyermekek részére 40 fő)
 • Mátyás terem (esküvőre: 150 fő)
 • Panoráma terasz (esküvőre: 40 fő)
 • Grill terasz   (esküvőre: 50 fő, szertartásra 150 főig ajánljuk)

Bár a Madár terem lépcsőzetes elrendezéséből fakadóan kötött adottságokkal rendelkezik, de ennek köszönhetően a terem jól átlátható és kiválóan alkalmas esküvői vacsorák helyszínéül. 
Mivel közvetlen kapcsolatban áll két teraszunkkal is, így forró nyári estéken is kellemesen szellős. Amennyiben a földszinti termeink nyerik el tetszésüket, a tánctér kialakítására jó idő esetén a teraszokon, rossz idő esetén a Panoráma és a Vadász teremben tudunk helyet biztosítani. 

A terem faburkolatának köszönhetően jól dekorálható, igény szerint a magas támlájú székeinkre szabott, fehér székhuzatokkal tudjuk a termet az alkalomhoz illő díszbe öltöztetni.

Exkluzív emeleti szint

A 2007-es évben, a Nagyvillám Vadászcsárda működésének 20. évfordulójára készült el az étterem legújabb fejlesztése mely nem egyszerűen csak a befogadóképességet növelte további 190 fővel hanem egy új, igényes és stílusában az eddigiektől kicsit eltérő világot hozott létre.  

Az étterem egyedi adottságát – káprázatos, a Dunára, a Fellegvárra és a Börzsönyre nyíló panorámáját – kihasználva az étterem Dunai szárnyán épült egy emeleti szint mely 5 terem izgalmas összekapcsolódásával együttesen akár 160 személy részére kínál rendkívűl szofisztikált környezetet. 
Ugyanakkor kisebb, a 20-60 főig terjedő társaságoknak, rendezvényeknek pedig módot nyújt a többiektől elkülönülő diszkrét szórakozásra.  Eddig az étterem adottságait és előéletét tükröző külső megjelenésével összhangba hozott egyedi arculatú belsőépítészettel büszkélkedhetett. 
Az emeleten most kialakított exkluzív szint ettől eltérően nagyon igényes de visszafogott kialakításával a csodálatos panorámát és természeti környezetet helyezi előtérbe. A ma divatos minimál stílus létjogosultságát, abban látjuk éttermünkben, hogy természetes anyagok használata és a környezet, a táj értékei ezáltal, még hangsúlyozottabbá tudnak válni.  

Az emeleti szint külön bejáraton keresztül közelíthető meg, melyhez természetesen parkoló is tartozik.