Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NEW-YORK

 

 

A New York nem egyszerűen egy kávéház, hanem Budapest és irodalmi életünk egy becses darabja is. Egyesek nemcsak műemlékké, hanem egyenesen panteonná avatnák. És persze használnák is,rendezvényhelyszín a múltból, élménygasztronóniaa jövőnek. Keverjük meg a dolgokat, mint egy jó forró feketét A New York története még a 19. század hetvenes éveiben kezdődik, amikor is egy jó képességű, felső-magyarországi fiatalember, név szerint Max Aufricht, tanítói oklevéllel és egy ezüstforinttal a zsebében megérkezikBudapestre. Szegénységéhez azonban hatalmas ambíció társul, és miközben egy textil-nagykereskedőnél dolgozik, megszerzi a jogi doktorátust és elsajátítja a francia nyelvet.

A még mindig igen ifjú Arányi Miksa – merthogy a korban szokásos nemzet

A New York története még a 19. század hetvenes éveiben kezdődik, amikor is egy jó képességű, felső-magyarországi fiatalember, név szerint Max Aufricht, tanítói oklevéllel és egy ezüstforinttal a zsebében megérkezikBudapestre. Szegénységéhez azonban hatalmas ambíció társul, és miközben egy textil-nagykereskedőnél dolgozik, megszerzi a jogi doktorátust és elsajátítja a francia nyelvet.

A még mindig igen ifjú Arányi Miksa – merthogy a korban szokásos nemzet

eklektikus stíluselemeket hangsúlyozó terveket a kor ünnepelt építésze, Hauszmann Alajos készítette. Az épületlegpompásabb része a földszinti Kávéház lett. Enteriőrjeit a historizáló eklektika jegyében tervezték. Csupamárvány, bronz, selyem ésbársony volt minden. A négyszintes kávéház tagolását a jellegzetes csavart oszlopok rendkívül dekoratívan oldották meg, az újszerű erkélymegoldás, a hatásos karzatlépcső, a csillárok és a mennyezeti freskók, mind-mind csak a luxust növelték Már az 1894. október 23-án megtartott ünnepélyes megnyitóra is tódult az akkoriirodalmi és művészvilágszíne-java, mintha csak megérezték volna képviselői: ez a hely lesz évekig, évtizedekig otthonuk, éltető közegük, mindenük.

Az anekdota szerint a nyitónapon Molnár Ferenc egy jókedvű újságírócsoport élén a Dunába dobta az étteremkulcsát, hogy az éjjel-nappal nyitva maradhasson. Akávéház vezetése persze nem a koldusszegény bohémvilágra számított, hanem az előkelő

gazdag vendégekre, ennek ellenére mégis hamarost tarka közönség tódult a Kávéházba.

Létrejöttek a művészasztalok, és kialakult a Kávéház napszakok szerint váltakozó törzsközönsége.

A New York akaratlanul isirodalmi kávéházzá avanzsált. Ez a hely volt az otthona a Nyugat című folyóiratnak, itt lett törzsasztala a Pesti napló szerkesztőségének, a félelmetes kritikusok a híres „veseasztal” körül tanyáztak, 

lmesek a Dohány utcai oldalon, a karzaton helyezkedtek el, de itt tartották a színházi premierekbankettjeit is, és szintén itt volt a képzőművészek „napközije”, a Nyeho. Aki művész volt, itt otthonra lelt. Kutyanyelvet kapott, ha ihlete volt az írásra, a Pallas lexikon kötetei ott sorakoztak a polcon, a világ összes jelentős lapjára előfizettek, ehetett, még, ha nem is volt pénze, nyüzsöghetett, de éppen el is vonulhatott, szerint, hogy mire volt éppen igénye.  kávéházi élet megsínylette mind az első, mind a második világháborút, az 1900-as évek első felének pezsgése már soha nem tért vissza a patinás falak közé, de a kegyelemdöfés akkor érte a New Yorkot, amikor a kávéházi részből az ötvenes években – igaz csak rövid időre – sportszeráruház lett.

A Hungáriára átkereszteltkávéház 1954-ben poraiból támadt föl, Heltai Jenő pedig ekképpen köszöntötte: „A régiNew York meghalt, elmúlt. Helyén ma szép új kávéháznyílik meg, a Hungária. Élni é

Nemes színek és nemes anyagok. Arany és márvány, mindegyiken játszik a fény. De csak módjával. Sok-sok fa, fém, üveg, visszafogott elegancia. Nagy terek és meghitt zugok, lehet venni nagy levegőt, de el is lehet bújni. 

angulat. Mintha ott ülnénk a Nyugat szerkesztőségi asztalánál, Osvát kutakodó tekintetét megpróbáljuk állni, Karinthy egy kicsit ugrat minket, elmélázunk egy Tóth Árpád soron; mintha ott ülnénk a Nyugat szerkesztői és szerzői között, mintha…

Csend. Lehet csak úgy ücsörögni az asztalnál egyedül, lehet a semmibe meredni, ki a hatalmas táblaüvegen, lehet a megbomlott lelket pihentetni, poharat emelni, egy korty a hűs kávéból, aztán megint egy kicsit ellazulni, a semmibe meredni, az ablakon kinézni, egyedül, egy csésze kávéval. Nem zavar senki.

angulat. Mintha ott ülnénk a Nyugat szerkesztőségi asztalánál, Osvát kutakodó tekintetét megpróbáljuk állni, Karinthy egy kicsit ugrat minket, elmélázunk egy Tóth Árpád soron; mintha ott ülnénk a Nyugat szerkesztői és szerzői között, mintha…

Csend. Lehet csak úgy ücsörögni az asztalnál egyedül, lehet a semmibe meredni, ki a hatalmas táblaüvegen, lehet a megbomlott lelket pihentetni, poharat emelni, egy korty a hűs kávéból, aztán megint egy kicsit ellazulni, a semmibe meredni, az ablakon kinézni, egyedül, egy csésze kávéval. Nem zavar senki.

Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista épülete Pollack Mihály tervei alapján 1837 és 1847 között épült. Az 1994 óta zajló rekonstrukció keretében a szakemberek jóvoltából visszaállítják, de egyben meg is újítják a Pollack által kialakított eredeti tereket, alkalmassá téve ezeket a XXI. század által támasztott igények kielégítésére.

2002-re befejeződött a közönségterek döntő többségének teljes és komplex felújítása. Minden ízében megújult, ugyanakkor technikailag korszerűsödött a Díszterem és a Kupolaterem, a Rotunda és az Előcsarnok, míg a földszinten és a déli udvar alatt új tereket vehetnek igénybe a látogatók. Ugyancsak megújult az épület teljes külseje, elsősorban a Múzeum körútra néző homlokzat és befejeződött a külső főlépcső rekonstrukciója is.

A Magyar Nemzeti Múzeum mint különleges, kiemelt rendezvényhelyszín iránt egyre növekvő érdeklődés tapasztalható a rendezvényszervezők részéről. A következő termeinket ajánljuk szíves figyelmükbe:

Díszterem

(~260 m2 + galéria ) Második emelet

 

A Díszterem komplett konferencia-berendezéssel felszerelt tér, mely magában foglalja a modern technikával kialakított három tolmácsfülkét, a projektort, diavetítőket és a teljes hangosítási rendszert. Akusztikája különleges, számos hangversenysorozatnak adott már otthont. Alkalmas konferenciákra (280 fő), hangversenyekre (250 fő), ültetett vacsorákra (180 fő), állófogadásokra (250 fő).

A bérleti díj alkalmanként 1.200.000.- Ft.

A Kandallótermek bérleti díja alkalmanként: 100.000-100.000 Ft (együtt és külön is bérelhetők)

Kupolaterem

(~170 m2) Második emelet

 

Az épület talán legszebb terme. A rekonstrukciót követően különleges atmoszférájának köszönhetően igen kedveltté vált ültetett díszétkezések lebonyolítására, kamarazenei aláfestéssel, de állófogadások megtartására is kiválóan alkalmas.

Ültetett vacsorára 100 fő, állófogadásra 140 fő kellemesen elfér.

A bérleti díj alkalmanként 800.000,-Ft

Kupolaterem és Díszterem együtt: 1.700.000,- Ft

Rotunda és Előcsarnok

Rotunda (~170 m2) Előcsarnok (~150 m2) Első emelet

 

A két tér külön, vagy kombinálva, kitűnően alkalmas konferenciák, műsoros estek, mozgásművészeti előadások (170 - 190 fő) megtartására, ültetett vacsorákra (160 fő), állófogadásokra (maximum 240 fő).

A Rotunda bérleti díja alkalmanként: 800.000 Ft

Rotunda és Előcsarnok együtt alkalmanként: 950.000.- Ft.

Kőtár és kávézó

Kőtár (~170 m2) és kávézó (~180 m2) Földszint

A középkorból származó kövek egészen egyedi hangulatot teremtenek. Ha a megszokottól eltérő lehetőségeket keresi, itt biztosan megtalálja! A tér mozgássérültek számára is könnyen megközelíthető.

Alkalmas zenei vagy prózai előadói estekre (110 fő), állófogadásokra (160 fő), ültetett vacsorákra (100 fő).

A bérleti díj alkalmanként 700.000.- Ft.

Pollack csarnok

(154m2) Földszint

A klasszicista stílusú, méretéből adódóan családiasabb hangulatú terem alkalmas sajtótájékoztatók, bankettek, konferenciák, előadások megrendezésére, akusztikája kiváló. A bútorok elrendezésétől függően a terem befogadó képessége 60-100 fő.

A bérleti díj alkalmanként 300.000.- Ft.

Római kőtár

(~ 700 m2, hasznos terület ~200 m2) Pinceszint

 

Egy római villa elrendezését idéző, színvilágában is megkapó modern tér, melynek közepén kapott helyet a lenyűgöző óriási mozaik.

Szóló- és kamarahangversenyekre, előadói estekre bérelhető, de étkezni ezen a szinten nem lehet. (120 fő).

A bérleti díj alkalmanként 700.000.- Ft

A megadottól eltérő terem-kombinációk bérleti díja egyedi elbírálás alá esik.

Kiállítás időn túli nyitva tartásának költsége a területtől és időtartamtól függően:

50.000 - 195.000 Ft

Kiállítások idő előtti bezárásának térítése a területtől és időtartamtól függően:

50.000 - 195.000 Ft

Egész napra az összes kiállítás bezárása: 700.000 Ft

Általános feltételek

A bérleti díjak 2 - 5 órás rendezvényekre vonatkoznak, tartalmazzák a takarítást, előkészítést, a ruhatár és toalett használatát, rendezvény- és villanyszerelő ügyeletet, a catering számára hinterlandot, a fel- és levonulást. Parkolását is tudunk biztosítani a múzeumkertben, korlátozott számban (kb. 50 gépkocsi). Dohányozni a legtöbb térben tilos.

Külön egyeztetés alapján hangosítást, részleges bútorozást (székek) is vállalunk. Természetesen örömmel vesszük, ha kiállításainkat is meg szeretnék nézni vendégeink, tárlatvezetésre - idegen nyelveken - is szívesen látjuk a rendezvények résztvevőit.

Minden külső rendezvényt - előzetes egyeztetést követően - a múzeum főigazgatójának vagy megbízottjának kell engedélyeznie, lebonyolításra csak aláírt szerződés alapján kerülhet sor.

További kéréseikkel, kérdéseikkel forduljanak a Közművelődési Főosztályon Maul Ágneshez a 327-7749-es telefonon, a 317-7806-os faxszámon, vagy a maul.agnes@hnm.hu címen.

Reméljük, hamarosan Önt is Partnereink között üdvözölhetjük!